Telegrafia Óptica COETTC

(COETTC) Col·legi Oficial de Graduats Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya
(ACETT) 1844, Associació Catalana d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació

AJUDES LOCALITZACIÓ, GPS MAPES TORRES TELEGRAFIA ÒPTICA ESPANYA I CATALUNYA per excursionistes
Les diferents línies de telegrafia òptica estan en diferents capes i cada capa té un color diferent. Verd: Andalucia; Blau: Irun; Vermell: Barcelona i Junquera passant per Valencia; Negre: Torres Militars (i Madrid); Taronja: altres torres
Un cop tens l’app al mòbil hi ha 4 opcions, la última és un plànol GPS de totes les torres.
Al seleccionar qualsevol d’elles es connecta amb Google Maps del teu mòbil i li pots demanar que et porti a la torre. De cada torre hi ha imatges i un text amb informació de la mateixa.

PLAFÓ TARRAGONA

PLAFÓ BARCELONA SUD

EXPLICACIÓ TORRES TELEGRAFIA ÒPTICA. Les “Torres del telègraf” són “torres de senyals” que feien les funcions d’estacions repetidores de missatges codificats. Formaven part d’una xarxa de transmissió de senyals a distància, són els orígens de les xarxes de telecomunicacions.

Encara que des de l’antiguitat s’havien utilitzat diversos sistemes d’enviament d’informació no serà fins finals del S. XIII que el francès Claude Chappe instaurà el telègraf òptic. El seu desenvolupament va ser generalitzat en tota Europa durant la primera meitat del segle XIX, el sistema es va veure afavorit per l’aparició de les ulleres de llarga vista acromàtiques que permetien situar les torres a distàncies considerables, entre dues i tres llegües (de 8 a 12 Km). A España l’introductor fou el General Mathe, que va ser anomenat el primer Director General de Telègrafs.

Tenien un ús civil per al govern. Des de la capçalera de línia s’enviaven notícies o ordres per mitjà de missatges codificats i xifrats amb detecció-correcció d’errors, mitjançant grafies(avui en diem “dades”), que es transmetien mitjançant un dispositiu  de 7m d’alçada col·locat en la coberta de les torres. Els signes(grafies) rebuts eren successivament repetits pels torrers, sense saber el significat del missatge, i d’aquesta manera, de torre en torre, els missatges arribaven en breu temps a l’altre extrem de la línia. La velocitat era molt variable, amb bones condicions atmosfèriques, en menys d’una hora podia transitar un missatge per les 30 torres que formaven la línia de Madrid a València, una velocitat mitjana de més de 300 Km/hora amb puntes de 500-700 km/h.

Tota una revolució, aquest mateix missatge, usant el sistema tradicional del “correu de gabinet”, el servei de postes a cavall, podia emprar fins a 3 o 4 dies a arribar a València. La veritat és que, durant diverses dècades del segle XIX, la veu “telègraf” s’associava a la telegrafia òptica, com l’expressió “fer telègrafs”, recollida en els diccionaris de l’època, i que es referia a “fer-se senyals entre amants”. Mes tard s’associaria a electricitat.

La Telegrafia òptica ha estat rescatada de l’oblit, gracies a un company nostre, Sebastià Olive Roig (la Canonja), Enginyer Tècnic de Telecomunicacions, que al 1990 en va recollir de moltes fonts la informació que quedava i en va escriure el primer llibre important sobres aquest tema.

Mapa de les Torres de Telegrafia Òptica d’Espanya i Catalunya

Des de l’ACETT-COETTC(desprès) ja fa temps que ens vam proposat anar recuperant el sistema a tot Catalunya i a la resta d’Espanya, en aquests moments estem situant ja les torres militars de les guerres Carlines. Per ajudar a localitzar les torres estem desenvolupant unes APP per mòbils per ajudar a localitzar les torres. En un 2on pas volem promocionar que a nivell local s’organitzin associacions d’amics de cada torre per crear l’interès suficient per tal de que de mica en mica es vaguin rehabilitant les torres estem engegat diverses iniciatives:

 • La nostra web.
 • Apps per localitzar les torres. Google Play ANDROID. App Store. IOS.
 • Recull de informació.
 • El plafó superior que entreguem a diferents organismes per tal de difondre el coneixement de les torres.
 • Reunions amb alcaldes i regidors per fer arribar la nostra tasca.
 • Visites al Departament de Cultura i la Diputació.
 • Contactes amb el museu nacional de Catalunya.
 • Conveni amb ajuntament de Cambrils.
 • La confecció i planells de l’aparell que anava dalt de les torres.
 • Ordenar pressupostos constructius.
 • Planificació d’accions per recuperar-les.
 • Explicacions en excursions escolars.
 • Difusió de la seva existència mitjançant la publicació en els medis. Diari Tarragona, Mes Tarragona.
 • Buscar patrocinadors.
 • Rotulació cartells per les torres.

Aparell òptic a col·locar a la torre de Cambrils. Prem sobra l’imatge per més resolució.

En aquests anys hem aconseguit fer resó de la tasca que duent a terme per donar a conèixer i estudiar les torres de Telegrafia Òptica que queden a Espanya.

Recentment hem estat d’actualitat a la premsa per l’operació de rescat de la torre telegràfica òptica situada al parc del Retir de Madrid. Aquí teniu la notícia al diari El Mundo i l’entrevista a Onda Madrid.

Pressupostos:
Ens hem proposat recuperar aquest primer sistema de telecomunicacions. El primer que volem aconseguir és col·locar l’aparell òptic de la torre de Cambrils (d’acord amb el conveni amb aquest l’Ajuntament).

Pressupost construcció aparell òptic. (Segons revista de 5/5/1851 “La Ilustración” construcció torres)
Pressupost d’ulleres de llarga vista. (Segons Ordre 13/10/1848 Ordre encàrrec ulleres)

Donacions:
Si os agrada la iniciativa os podeu fer-vos donants per la reconstrucció de l’aparell òptic de la torre de Cambrils, no oblideu emplenar el formulari del final d’aquesta plana. Suggerim donatius de 5,5 € (0,5E cost aproximat de la comissió) 
Nº. de Compte: 3183-4300-75-0000880421

Si us agrada aquesta iniciativa podeu fer-vos voluntaris per compartir la finalitat de recuperar aquest primer sistema de telecomunicacions a Catalunya i Espanya a través d’aquest formulari

MOLTES GRACIES (recaptat fins 21/11/2012 43E)

Enllaços d’interès:
Línia de Barcelona. Emilio Borque.
El Perelló
Cambrils
Telegrafia Òptica. Emilio Borque.
La revolución del Telégrafo Óptico. Cabovolo.
Telégrafo Óptico. Wikipedia.
Telegrafía Óptica. Fotos.
Telegrafia inalámbrica made in Spain.

Llibres Telegrafia Òptica
Historia de la Telegrafia òptica en España, per Sebastian Olive Roig.
La Telegrafia òptica a Catalunya, per Lluís Len i Currius, Jaume Perarnau i Llorens
La Telegrafia òptica a Catalunya, per Jaume Prats i Pont

AGENDA ACTES CELEBRATS DE TELEGRAFIA ÒPTICA
ORDAL: Assaig comunicació entre dues torres, experiència única i innovadora.

Avinyo: 11-05-2014 Festa Matiners. Reproducció funcionament.

258total visits,4visits today