1864-1901. 35 anys amb l’exclusiva de l’Energia Elèctrica als Telecos.

1850

A la professió, avui anomenada Enginyer Tècnic o no de Telecomunicació, el govern li van encarregar en exclusiva totes les aplicacions de l’electricitat, Reial Decret 14/12/1864. No va ser fins que van aparèixer nous usos, la il·luminació, moure motors(més senzilles), que es va alliberar només per aquestes noves aplicacions  l’electricitat. Al començament a la professió, s’anomenava Telegrafia, s’hi accedia per oposicions, i els càrrecs eren, Enginyer de 1era o 2na, Ajudant, Oficial Tècnic, etc… segons l’època.
És interessant recordar que la la 1ra Escola d’electricitat d’Espanya és va crear amb el Reial Decret de 6/10/1852 a les instal·lacions de l’Escola de Telegrafia Òptica. Cal tenir en compte que als inicis l’electricitat era tractada com una matèria reservada de l’Estat.

Reial Decret 14/12/1864

Aviat es va publicar el primer reglament d’energia elèctrica, 1887 “Reglament per el Servei Elèctric”, on es reconeix al “Ajudant de Telègrafs” com l’encarregat del servei elèctric, amb la categoria equivalent a un Comandant, és a dir, l’equivalent a l’enginyer d’ara. Per situar-nos cal tenir present que encara estava per patentar la bombeta d’Edison i la il·luminació es produïa mitjançant “xisporreix” de carbons.
Una mica més endavant, al 1890, es va crear la 1a Escola Superior d’Enginyers Electricistes d’Espanya, Reial Decret de 3/1/1890, en aquesta només es podien matricular membres del cos de telègrafs. Podem destacar, la definició  dèlectrotècnia dels plans d’estudis.

El mateix any, es va proposar la publicació del 1r reglament d’instal·lacions elèctriques COMPLERT d’Espanya, Reial Decret de 14/3/1890, (l’anterior de 1887 anomenat més amunt no era tant complert). És un reglament que ha resistit el pas del temps conservant-se els mateixos conceptes en l’actual,  va ser elaborat i supervisat per la Junta Consultiva del Cos de Telègrafs.
10 anys després, el 1900, amb la publicació de la Llei de Servituds Forçoses de Pas de corrents elèctrics, impulsada entre d’altres per la Junta Consultiva del Cos de Telègrafs, es va donar un gran impuls al desplegament de les xarxes elèctriques.
L’Escola Central d’Enginyers Industrials Químics i Mecànics (no elèctrics) és va crear fins a l’agost de 1901 mitjançant Reial Decret.

Històric de reglaments d’instal·lacions elèctriques d’Espanya:

Total Page Visits: 2173 - Today Page Visits: 1
Artículo anterior1931. Vot de la dona: La més bonica història de dones TIC. Consuelo Álvarez, Clara Campoamor
Artículo siguiente1955. Energia Nuclear preferència per als Enginyers de Telecomunicació.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí