Aprovada nova Llei de Telecomunicacions pel Congrés

520

El passat 9 de juny, Congrés dels Diputats va aprovar la nova Llei General de Telecomunicacions. La nova regulació transposa la normativa europea de 2018 amb dos anys de retard i que ha provocat que la Comissió Europea porti a Espanya al TJUE pels retards en la trasposició, no obstant això, el procés ja ha arribat a la seva final després de l’aprovació en Consell de Ministres, el vistiplau en el Congrés i posteriorment al Senat i la ratificació final del Congrés.

La nova normativa estableix el nou reglament que regeix els serveis de telecomunicacions al nostre país, marcant una sèrie d’obligacions i drets per als usuaris i, especialment, per a les empreses del sector. En aquest sentit, una de les grans novetats és precisament les empreses afectades per la norma que fins ara eren aquelles companyies que prestaven serveis de telefonia fixa i/o mòbil i banda ampla, majoritàriament, i que ara se li sumen les empreses que presten serveis de comunicacions digitals.

També s’actualitza el Servei Universal, posant fi a les cabines i a les guies telefòniques i s’incorporen novetats per a les comunicacions d’emergències amb nous mètodes com el sistema d’alertes a la població en cas de catàstrofe i l’accés a la geolocalització de la persona que telefona al telèfon d’emergències per a accelerar l’auxili.

D’altra banda, es fixen drets per als usuaris harmonitzant la transparència de contractes, la durada (màxim 24 mesos), en portabilitats (podent conservar el saldo d’un mòbil prepagament en canviar d’operador) i regulant els paquets de serveis.

Com a gran novetat de la norma enfront del text aprovat pel Govern al novembre de 2021, s’incorpora, arran d’una esmena aprovada al Senat, l’obligació que estiguin disponibles connexions de 100Mbps en sentit descendent en tot el territori per a la prestació del Servei Universal, que serà obligatori al juny de 2023, en comptes de ser-ho a la fi de 2025. Així mateix, s’incorpora la reforma del servei universal que inclourà la connexió a internet que haurà de ser prestat per tots els operadors. També se sumen més drets per als usuaris, especialment en matèria d’accessibilitat.

Una altra de les modificacions forçades pel Senat és la incorporació d’una norma que obliga els operadors a parar esment al client en totes les llengües oficials de l’estat.

 

Total Page Visits: 558 - Today Page Visits: 1
Artículo anteriorSeminaris CYPE 2023
Artículo siguienteDescompte exclusiu pels col·legiats del COETTC a l’iENER’22

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí