El Parlament de Catalunya ha commemorat aquest dilluns 30 de juny el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació, centrat aquest any en la igualtat de gènere en el la transformació digital. El president, Josep Rull, que ha donat la benvinguda als assistents i ha clos l’acte, ha destacat que en aquest sector “tot canvia de manera trepidant” i que el Parlament ha d’estar “molt amatent” a aquests canvis “per garantir l’ús adequat d’eines com la intel·ligència artificial, que genera discursos deshumanitzadors i de polarització, especialment en l’àmbit polític”.
El president ha demanat al sector “molta humanitat” i “molt sentit de transcendència i responsabilitat”, perquè, si no, ha alertat, “serà molt complicat” poder “utilitzar aquestes eines al servei d’allò per a què van ser concebudes, que és al servei de la prosperitat i horitzons d’esperança col·lectiva”. En aquest punt, el president ha remarcat que confia plenament en les universitats, els investigadors i els professionals que es dediquen a aquest camp a Catalunya.
En totes les intervencions de la jornada, entre elles la de la nostra vicedegana, Lorena Abadal, s’han pogut sentir diferents vivències sobre el dia a dia del sector. S’han explicat els reptes en termes de recursos humans que ja tenim davant avui en dia i s’han posat sobre la taula diversos mecanismes per atacar aquesta problemàtica. S’ha parlat del paper de la dona al sector TIC des d’un punt de vista global: no només s’ha parlat de tot el que aporten les dones de diferencial, sinó també com enriqueixen les seves aportacions als treballs en grup i la obligatorietat de la seva presència si volem arribar als números necessaris de treballadors en el global del sector TIC. La intel·ligència artificial i la seva irrupció dins del sector ha tingut també un paper destacat en diverses intervencions, ja que suposa un augment en l’eficiència del sector i transforma les tasques que els treballadors i treballadores de les TIC havien fet fins ara.
En la jornada hi han participat enginyeres i investigadores catalanes destacades, i l’han organitzat conjuntament l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació – Telecos.cat, l’associació GRAUSTIC i els col·legis d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF), de Graduats Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC), en Enginyeries Tècniques i Graus en Enginyeria Informàtica de Catalunya (COETIC) i d’Enginyers de Telecomunicació (COETC).
Participa en el qüestionari del projecte Noésfeinadedones i ajuda’ns a transformar el sector TIC! L’bjectiu és visibilitzar, analitzar i impulsar el talent femení en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Catalunya.
Pots accedir al qüestionari AQUÍ
Si voleu recuperar el vídeo de la jornada, ho podeu fer aquí
Si en voleu veure les fotos, ho podeu fer aquí