El COETTC analitza la recent apagada elèctrica nacional

175

Una hipòtesi tècnica elèctrica plausible i la urgent necessitat de reforçar l’autonomia de les telecomunicacions.

29/4/2025

 

El Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació (COETTC), a través del seu degà, Jordi Farré, ha emès una anàlisi tècnica sobre la recent apagada que va afectar diverses regions del país el passat 28 d’abril. Des del Col·legi, es busca aportar una perspectiva tècnica sobre les possibles causes de l’incident i destacar la vital dependència de les infraestructures crítiques, com les de telecomunicacions, i del subministrament elèctric.

L’apagada, que es va produir de forma sobtada i instantània a les 12:30 hores en un moment d’alta producció solar, es va manifestar per una pèrdua molt significativa de potència en el sistema elèctric. Davant d’aquest fet, els sistemes de seguretat van actuar desconnectant instal·lacions per protegir la xarxa.

Des del Col·legi s’assenyala que tot i que la investigació oficial està en curs, es crucial explorar i debatre totes les hipòtesis tècniques que puguin explicar un succés d’aquesta magnitud, especialment en el context de la creixent i necessària integració de fonts d’energia renovable.

 

Una Hipòtesi Tècnica: Possible problema de sincronització massiva

Una de les hipòtesis tècniques es relaciona amb la complexitat de la sincronització en una xarxa elèctrica moderna amb alta penetració de renovables.

Aquesta línia d’anàlisi, que apunta a un possible problema de sincronització massiva, és una perspectiva que també ha estat comentada per altres veus expertes en el sector energètic. Per exemple, el conegut divulgador i operador nuclear Alfredo Garcia (“Operador Nuclear” a X), va assenyalar arran de l’incident que el succés “té pinta de problemes de sincronització” i va destacar que un dels punts dèbils de la integració massiva de renovables sense inèrcia és precisament la sincronització.

“La nostra xarxa opera a 50 Hz, i la sincronització precisa de cada generador és fonamental”, explica el degà. “La connexió massiva i simultània d’instal·lacions, especialment fotovoltaiques a través dels seus inversors, implica processos de sincronització. Considerem plausible que, en circumstàncies molt específiques i de baixa probabilitat, pogués haver-se produït un fallada o desviació en la sincronització en una part important de la xarxa o dels generadors interconnectats en aquell instant.”

Aquesta desincronització a gran escala podria haver provocat que, en lloc de sumar potència a la xarxa, aquestes energies interferissin o fins i tot s’anul·lessin mútuament en intentar integrar-se, generant una pertorbació de tal magnitud i rapidesa que desencadenés les desconnexions de seguretat automàtiques, manifestant-se com la pèrdua sobtada de potència observada. “Aquesta és una hipòtesi tècnica que creiem que ha de ser minuciosament avaluada”.

 

Telecomunicacions: Reforçar l’Autonomia Energètica és Urgent

L’apagada també ha posat de relleu la vulnerabilitat de les infraestructures de telecomunicacions davant de fallades perllongades del subministrament elèctric. Les torres de telefonia mòbil i dades són essencials per a la comunicació, la coordinació de serveis d’emergència i la vida quotidiana.

Des del Col·legi, es considera que aquest incident subratlla la necessitat urgent de revisar els criteris d’autonomia energètica d’aquestes instal·lacions. “Per garantir la continuïtat del servei en situacions crítiques com una apagada perllongada, proposem que s’estableixi com a requisit que les torres de telecomunicacions disposin de sistemes de subministrament ininterromput (SAIs i/o grups electrògens amb combustible) capaços de mantenir el servei durant almenys 10 dies“, afirma el Degà.

El COETTC ofereix el seu coneixement i experiència tècnica a les autoritats i operadors, tant del sector elèctric com de telecomunicacions, per col·laborar en l’anàlisi d’aquests escenaris i treballar conjuntament en solucions que reforcin la fiabilitat i seguretat de les nostres infraestructures crítiques.

Seguirem informant sobre el desenvolupament de la investigació oficial.

 

 

Total Page Visits: 247 - Today Page Visits: 83
Artículo anteriorCurs COAC: Llicències i comunicacions d’activitats (2a ed)

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí