2002. 1r Col·legi Oficial en adoptar el Visat Telemàtic

3446

Previ a l’adopció del document visat telemàticament la nostra va ser la 1a administració que va demanar que es presentessin “documents digitals” legals amb la publicació de l’ORDRE de 26 d’octubre de 1999 per la qual es desenvolupa el Rgld’ICTs del RD-279/1999, en la que el seu art. 2.2 demanava que es presentés els projectes d’ICT a les Prefectures Provincials de Telecomunicacions en suport digital en format DOC o WPD (wordPperfect) pel text i en BMPTIF o GIF amb resolució de 72 o 150 PPP i 256 colors pels plànols.
L’adopció del Visat Telemàtic en el nostre Col·legi es va adoptar amb l’entrada de l’Euro, l’1 de gener del 2002, vam ser els 1rs i amb diferència. Els 2ns en provar-ho encara van trigar quasi 2 anys. I de la mateixa manera que vam ser els 1rs, i el 2005 també vam ser pioners en tenir el 99% dels documents telemàtics, a tall d’exemple en un Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials el 2007 només un 34% dels projectes eren telemàtics, la resta eren encara analògics.

El principal avantatge d’aquest tipus de documentació, era la fluïdesa de la gestió. Hem de pensar que abans calia imprimir 5 còpies, enviar-les als Visadors de Barcelona o Madrid, esperar a rebre’ls creuant els dits perquè estigués tot sense incidències i acabar tramitant-los a les administracions. Inicialment aquest tràmit també era analògic, la Prefectura de Telecomunicacions de la Generalitat i l’Estatal van adoptar el registre telemàtic per ICTs el Juny de 2007.
Per la naturalesa de la signatura digital, eina imprescindible per adoptar el visat telemàtic es va guanyar en confiança en els projectes, donat que van certificats i tancats amb el que queda assegurada la integritat dels documents.
En tot aquest temps, fins avui les administracions estan adoptant aquesta eina. El DNI i Hisenda el 2003, etc…
Entorn legislatiu del document telemàtic.
El començament de l’adopció de les eines que permeten adoptar els documents telemàtics a Espanya és un mica capciós i confús, doncs el 2000-desembre amb la Llei-14 es modifica la disposició addicional 6a de la Llei 11/1998-Abril General de Telecomunicació per canviar el nom d’un organisme “Red Técnica Española de Televisión” per “Red.es“, i s’afegeixen funcions sobre el control dels noms i direccions del domini d’internet sota el nom de (.es), ICANN, observatori, elaboració d’informes, i foment de les telecomunicacions. El cas és que a finals del 2000 es van guanyar dos anys i mig en el paper sobre el control administratiu de l’Estat sobre l’entrada al món virtual.
Reial Decret Llei 14 de 1999 Sobres Signatura Electrònica. És l’embrió, és el començament de les comunicacions telemàtiques amb reconeixement legal, sense la signatura telemàtica no seria possible. Encarrega el xifrat a la CNMV, la FNMT garanteix l’eficàcia de les comunicacions telemàtiques, s’estableixen; el reconeixement de la signatura electrònica; les bases dels certificats reconeguts; es crea un registre dels prestadors de serveis de certificació; apareixen nous “negocis”; tipifica infraccions i sancions; es crea la Firma Electrònica Avançada.
Llei -14 de 2002 de Serveis de Societat de la Informació i el Comerç Electrònic (LSSICE), Llei d’Internet estableix el marc jurídic per crear confiança i esbaldir incerteses, estableix la lliure prestació de serveis amb restriccions que afectin l’ordre i la salut pública i als menors, defineix l’adquisició de personalitat jurídica i els “contractes telemàtics”.
Amb la Llei 59 de 2003 es consolida la signatura electrònica amb la “signatura electrònica reconeguda”, es crea el DNI electrònic.
Amb posterioritat ha sortit nova legislació que va complementant aquesta normativa, com l’obligació de la finestreta única en els Col·legis de Col·legiació Obligatòria com el nostre on qualsevol pot comprovar si una persona que diu ser Enginyer Tècnic de Telecomunicació ho és. L’última llei important ha estat la Llei 39/2015 de procediment administratiu comú que obliga a tots els posseïdors de títols habilitants a relacionar-se amb l’administració telemàticament.
BLOCKCHAIN
Aquest el pròxim avenç que condicionarà la vida digital i ajudarà a registrar tot el que passa en el món digital, pal·liant el problema actual de delictes telemàtics que ens ofega com a societat.

Total Page Visits: 3806 - Today Page Visits: 1
Artículo anterior1979. Institut d’Energia Solar Fotovoltaica creat dins l’Escola d’Eng. Telecomunicació.
Artículo siguienteBizBarcelona ja està a punt!

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí