La TDT 5G posa en risc la viabilitat de canals públics

1702

Entrevista a Jordi Farré degà del COETTC. Diari la República Checa

Quina és la nova problemàtica amb la TDT?
La TDT per si mateixa no té cap problemàtica, tot són avantatges, on abans només passava 1 canal ara en hi caben 4-8 de diferents qualitats, amb la TDT que acabem de renovar seran 4 de HD i més endavant FHD(4K) amb altres serveis associats.
El que passa és que per imposició internacional, per millorar l’eficiència de l’espectre cal alliberar la banda 700 (694MHz a 790MHz, canals 49 a 61) per deixar lloc a nous serveis més eficients espectralment com 5G, etc…
Concretament s’han de reubicar 2 canals a les terres de l’Ebre i 4 canals al Camp de Tarragona, però el Reial Decret 392/2019 de subvencions només en reconeix 1 i 2, falta -anomenarem els noms més comercials- el 8tv i els canals locals del TAC12 i Canal Reus. I queden dins la subvenció TVE i TV3.
En el cas de 8tv el problema és més greu dons ni tan sols figura en el Reial Decret 391/2019 com afectat.
Què implica la nova resintonització de la TDT?
Vol dir canviar de lloc els MUX (canals de TV amb els seus programes) de la banda 700 a una permesa. Això vol dir que els centres emissors han de canviar els transmissors, i molt important s’han d’adaptar les comunitats de propietaris, concretament a la província de Tarragona des del 1999, data d’entrada de la norma d’ICT que va modernitzar les instal·lacions en els edificis i minimitzen aquesta tasca, són 7.000 edificis amb 108.000 habitatges i 6.000 locals i oficines.
Segons està el reial Decret 392/2019 una part estarà subvencionada i l’altre no. Els edificis vells poden tenir més feina, recomanem mirar d’adaptar-los a la norma moderna i així estarien preparats per qualsevol nova xarxa de telecomunicacions.
Per fer-ho caldrà posar-se en contacte amb un instal·lador autoritzat  en els casos més senzills i amb un enginyer en el cas de voler adoptar en l’edifici una ICT (Infraestructura Comuna de Telecomunicació), i d’aquesta forma tenir garantida les futures adaptacions a nous serveis que puguin sorgir.
Existeix algun cànon?
Cànon no, però canviar els canals de les emissions per part de Tv3, Tv1, 8tv, TAC12 i Canal Reus suposa canviar els transmissors i adaptar les comunitats de propietaris, en altres paraules es com canviar de lloc una autopista, cal refer els accessos, amb les despeses que comporta, i segons hem dit per uns està prevista una subvenció i per altres no.
Poden haver-hi sancions?
Sancions tampoc, si no t’adaptes deixes de veure aquell MUX amb els seus serveis associats. Això es com una cadena en la que cada anella ha d’estar connectada amb la següent pe poder veure al TV.
Quins canals es poden veure afectats?
A les Terres de l’Ebre, el MAUT1 (nom tècnic per on està TV3, C33, 324, Esport3, IB), MAUT-priv(8tv, BarçaTV, RAC105)
Al Camp de Tarragona, el MAUT1, MAUT-priv, RGE1(TV1, TV2, 24h, Clan), LOC-Tgn(TAC12, PA+), LOC-Reus(canal reus).
Poden desaparèixer els canals públics?
Si les comunitats no es posen en contacte amb instal·lador autoritzat o amb un enginyer en el cas d’adoptar una ICT (Infraestructura Comuna de Telecomunicació) efectivament si deixaran de veure els serveis de TV anomenats a dalt.

Entrevista al Diari La República Checa

Altres notícies:
Nous canals TDT. 2019. Segon Dividend Digital Catalunya.
Desheredados del Segundo Dividendo Digital, 700MHz, TDT 2
S’aprova el Pla Tècnic Nacional de la TDT i la concessió directa d’ajuts
Recomanacions per als nous aparells de TV
400.000 tarraconenses deben volver a cambiar las antenas de televisión por el 5G

Total Page Visits: 6314 - Today Page Visits: 3
Artículo anteriorRecomanacions per als nous aparells de TV
Artículo siguienteDesheredados del Segundo Dividendo Digital, 700MHz, TDT 2, 5G, IoT

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí