Recomanacions per als nous aparells de TV

1535

Si vostè està interessat en adquirir pròximament un televisor, des del COETTC (Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació) li recomanem que llegeixi atentament les següents línies.

Amb l’aprovació del Reial decret 391/2019 del 21 de juny, s’inicia el compte enrere de la implantació del segon dividend digital, que conclourà abans del 30 de juny de 2020, complint amb el calendari establert per a tots els països de la Unió Europea. D’aquesta manera, a partir d’aquesta data, els operadors de telefonia mòbil tindran via lliure per a l’ús de les freqüències 5G.
És important saber que tots els canals de televisió hauran d’evolucionar les seves emissions a alta definició abans de l’1 de gener de 2023. A més s’introduirà gradualment la ultra alta definició (UHD). Això significarà que si vostè disposa d’un televisor no preparat per a la HD, no podrà veure la TDT a partir del 2023.

Amb l’aprovació del Reial decret s’implantaran nous estàndards i tecnologies per a afavorir l’evolució futura dels equips de difusió cap a tecnologies de major eficiència espectral, tals com formats de vídeo avançats (HEVC) o tecnologies de transmissió de senyals (DVB-T2); d’aquesta forma, la ultra alta definició començarà a ser una realitat en la televisió terrestre a Espanya. És per això que els usuaris hauran de conèixer les capacitats de cada aparell receptor posat a la venda, especialment les especificacions relatives a la recepció, l’alta definició, la ultra alta definició, el DVB-T2 i altres funcionalitats addicionals.

La UHD aportarà una resolució vertical igual o superior a 2160 línies actives amb una relació d’aspecte de 16:9, amb el sistema de codificació de vídeo conforme a la Recomanació UIT-T H.265: «Codificació de vídeo molt eficient» referenciada habitualment com a H.265/HEVC. A més el senyal d’àudio podrà ser multicanal 5.1. El sistema de codificació d’àudio serà conforme amb la norma internacional ITU-R BS.1196-7 i la norma europea ETSI TS 101 154. Un error generalitzat entre els usuaris i que és interessant aclarir és que la ultra alta definició i el format 4K són diferents formats. El primer té una resolució de 3840×2160 píxels i 4K, 4096×2160 píxels i una major profunditat de color.

Una altra diferència entre el UHD i el 4K és que el UHD manté el format actual de TV 16:9, la qual cosa permet aprofitar tota la grandària de la pantalla. Mentre que el 4K requereix un canvi complet del format.
Finalment indicar que les noves freqüències d’ús seran utilitzades per a la prestació del servei de televisió digital terrestre, almenys fins a 2030.

Eusebi Gómez Ballesteros
Secretari Tècnic del COETTC

Altres notícies: Desheredados del Segundo Dividendo Digital, 700MHz, TDT 2
S’aprova el Pla Tècnic Nacional de la TDT i la concessió directa d’ajuts
La TDT 5G posa en risc la viabilitat de canals públics
400.000 tarraconenses deben volver a cambiar las antenas de televisión por el 5G

Total Page Visits: 1628 - Today Page Visits: 1
Artículo anteriorDesheredados del Segundo Dividendo Digital, 700MHz, TDT 2
Artículo siguienteLa TDT 5G posa en risc la viabilitat de canals públics

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí