El Govern espanyol autoritza ajuts per 150 MEUR per la Banda Ampla de molt alta velocitat

681

El Consell de Ministres ha autoritzat la publicació de la convocatòria 2020 pertanyent al Programa d’Extensió de Banda Ampla de Nova Generació (PEBA-NGA) 2020-2022 amb 150 milions d’euros en ajuts. L’objectiu és ampliar el desplegament de xarxes ultra ràpides en les zones rurals i amb menys població, contribuint així a reduir la bretxa digital i fer front al repte demogràfic. Aquests ajuts estan cofinançats amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La convocatòria atorgarà ajudes per a l’extensió de xarxes de comunicacions electròniques de banda ampla d’almenys 300 Mbps, escalables a 1 Gbps, tant en sentit descendent com ascendent, en les zones sense cobertura actual de xarxes NGA (New Generation Access) i que no tenen previsions de desplegament a tres anys, les conegudes com a zones blanques NGA.

La principal novetat de la convocatòria d’enguany és la incorporació de les denominades zones grises NGA com a àrees elegibles per a rebre ajudes. Les zones grises són aquelles on hi ha presència d’un sol operador que pot proporcionar serveis a velocitats de més de 30 Mbps, però sense superar els 100 Mbps.

El Govern va obtenir l’aprovació de la Comissió Europea per a incloure les zones grises en el marc del règim d’ajudes d’estat. La seva incorporació permetrà millorar la cobertura en algunes àrees on, malgrat existir banda ampla, els serveis que ara existeixen són insuficients i hi ha capacitat perquè siguin millorats.

El mapa final de les zones blanques i grises NGA elegibles per a la convocatòria és el resultat d’una consulta pública que va finalitzar el passat 9 de juny. Es van rebre 145 aportacions d’administracions públiques autonòmiques i locals, operadors de comunicacions electròniques i altres agents.

Una altra novetat d’aquesta convocatòria és que els projectes han de ser d’àmbit provincial. Se seleccionarà un per província i es valorarà el major nombre d’entitats de població cobertes en el projecte, per a reduir tot el possible la bretxa territorial.

 

Programa PEBA-NGA

El Programa PEBA-NGA ha complementat l’acció del sector privat, convertint a Espanya amb ell país amb la xarxa de fibra òptica més extensa d’Europa, malgrat les dificultats que presenta l’orografia del nostre territori per al desplegament de les xarxes. Segons dades de la Comissió Europea, la cobertura de fibra òptica fins a la llar (FTTH) aconsegueix al 80,4% de la població espanyola, enfront de la mitjana europea del 34%. En zones rurals, el diferencial de cobertura a favor d’Espanya és igualment rellevant: de mitjana, solament el 21% de les llars europees compten amb FTTH, enfront del 46% al nostre país.

En el període 2013-2019 aquest Programa ha concedit ajudes a 130 operadors per a la realització de 753 projectes amb una inversió associada de 871,40 milions d’euros i unes ajudes de 478,90 milions d’euros. Més de la meitat d’aquest import va ser concedit en 2018 i 2019. En concret, en la convocatòria de 2019 es van atorgar 140,14 milions d’euros que han servit per a donar cobertura a 705.974 llars i empreses en 12.760 Entitats Singulars de Població (ESP).

Quan l’any vinent finalitzin els projectes amb ajudes concedides en les convocatòries anteriors, la cobertura de velocitat ultra ràpida haurà aconseguit el 91% de la població espanyola. Amb aquesta convocatòria, s’estima que la cobertura pot arribar al 93,1% de la població.

 

Total Page Visits: 1030 - Today Page Visits: 1
Artículo anteriorAmpliat el termini per la subvenció de l’antenització fins 31 de desembre de 2020
Artículo siguienteAjudes a les televisions per les despeses de les emissions simulcast exigides pel 2DD

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí