El Ministeri per la Transformació Digital i de la Funció Pública va publicar el 26 de setembre la consulta pública sobre el Projecte de R.D. pel qual s’aprova el Pla Tècnic Nacional de la TDT i es regulen determinades mesures d’impuls de l’evolució tecnològica de la televisió digital terrestre.
En el projecte de Reial decret del nou Pla Tècnic Nacional de la TDT, no es detallen grans canvis pel que fa a la quantitat d’espectre radioelèctric utilitzat per als serveis de televisió digital terrestre (TDT). Tal com s’indica al document, la banda de freqüències continuarà sent la mateixa, és a dir, de 470 a 694 MHz, cobrint els canals radioelèctrics 21 a 48.
Tot i això, s’especifiquen algunes millores tecnològiques que permetran un ús més eficient d’aquest espectre, com la transició a la tecnologia DVB-T2 i l’ús de l’estàndard de codificació HEVC per afavorir la implantació d’emissions en ultra alta definició (UHD). Aquestes innovacions no modifiquen la quantitat d’espectre assignat, però optimitzen el seu ús.
Així doncs, l’espectre total que s’utilitza per a la TDT es manté dins dels límits ja establerts, però amb plans per millorar-ne l’eficiència mitjançant la modernització tecnològica.
Cal recordar la importància de potenciar el segon multiplex català per garantir una oferta audiovisual variada i de qualitat. Fa un any es va perdre el tercer MUX que ocupava 8TV, reduint així les opcions de continguts a Catalunya. A més, en els darrers anys, les televisions locals han anat perdent rellevància, fet que limita l’accés a informació i continguts de proximitat. És essencial recuperar i reforçar aquests espais per garantir una oferta audiovisual equilibrada i adaptada a les necessitats del territori.
El termini per presentar al·legacions és fins el 17 d’octubre de 2024 al correu audiencia.
Si algú vol que fem arribar la seva proposta des del COETTC podeu enviar-les a info@coettc.info.